FAQ

Wat is een sim only, of een sim-lock? Voor al deze vragen kan je terecht in onze faq. Heb je een vraag die er niet bij staat, laat het ons weten.

1. Sim only algemeen (3)

Wat is een sim only

Een sim only is een mobiel abonnement zonder telefoon. Je krijgt alleen een sim-card die je in je telefoon kan plaatsen.

Welk netwerk gebruikt een sim only aanbieder?

Veel sim only aanbieders hebben geen eigen netwerk. In Nederland zijn drie mobiele netwerken: KPN-, Vodafone- en T-Mobile netwerk. De andere aanbieders maken gebruik van één van deze netwerk. In dit overzicht zie je van welk netwerk een sim only aanbieder gebruik maakt.

Vodafone —— Eigen netwerk
KPN —— Eigen netwerk
T-Mobile —— Eigen netwerk
Hi —— KPN netwerk
Telfort —— KPN netwerk
Tele2 —— Eigen netwerk & T-Mobile
Robin Mobile —— KPN netwerk
Simpel —— T-mobile netwerk
Youfone —— KPN netwerk
Simyo —— KPN netwerk
Hollands nieuwe —— Vodafone netwerk
Ben —— T-mobile netwerk

Is mijn toestel geschikt voor een sim only

In ieder toestel (als deze niet te oud is) kan een sim only geplaatst worden. Wanneer je een sim bestelt moet je goed weten welk formaat sim-card er in je toestel past. Er zijn drie formaten: De standaard simkaart, de micro simkaart en de nano simkaart.

simkaarten

Ook is het belangrijk is dat je nagaat dat je toestel geen sim-lock heeft. Door middel van een sim-lock blokkeert een aanbieder het gebruik van ‘vreemde’ sim kaarten in een toestel. Lees hierover ook meer in onze faq over sim-lock.

2. Databundels, mobiel internet en wifi (3)

Zijn er ook sim only abonnementen met 4G?

Een aantal sim only aanbieders hebben ook databundels waarbij je gebruik kan maken van 4G. Dit zijn: Simyo, KPN, Hi, Telfort, Vodafone en T-mobile.

Welke databundel heb ik nodig?

Dit is moeilijk te zeggen. Het is van een aantal factoren afhankelijk. Heb je vaak de mogelijkheid om van Wifi gebruik te maken dan kan je een lagere databundel kiezen. Maak je veel gebruik van mobiel internet en bekijk je veel foto’s en filmpjes, dan heb je een grote databundel nodig.

Over het algemeen kan je de volgende richtlijn aanhouden:

Maak je weinig gebruik van internet, dan heb je aan 200Mb genoeg.  Je kijkt af en toe op Facebook, verstuurd weinig berichtjes, zoals Whatsapp, en je kan op veel plekken gebruik maken van Wifi. Let wel op dat je bij een lage databundel je datagebruik goed in de gaten houdt. Heb je een keer een uitschieter dan ga je snel buiten je bundel en moet je vaak bijbetalen.

Ben je een redelijke gebruiker, kies dan voor een databundel van 500Mb. Je kijkt regelmatig op Facebook, verstuurd een aantal Whatsapps op een dag en leest regelmatig het nieuws.

Ben je een groot gebruiker van internet of heb je geen of weinig Wifi mogelijkheden. Kies dan een grote bundel. 1000Mb (1Gb) is dan een aanrader.

Over het algemeen kan je stellen dat je datagebruik zelf in de hand hebt. Er zijn een aantal apps om je datagebruik in de gaten te houden. Ook is het handig om inzicht te krijgen in je datagebruik. Ga eens na hoeveel data Facebook, Whatsapp of andere apps verbruiken. Zo weet je wat je wel en niet moet doen als je gebruik maakt van mobiel internet.

Als ik wifi heb, verbruik ik dan ook mijn databundel?

Wanneer je telefoon gebruik maakt van wifi (en je ook echt verbinding hebt) dan verbruik je geen MB’s uit je databundel. Bij het kiezen van een databundel kan je hiermee rekening houden en eventueel een kleinere databundel kiezen.

3. Sim lock (2)

Wat is een sim-lock?

Een sim-lock is een blokkade in je toestel voor ‘vreemde’ simkaarten. Deze blokkade zit in de software van je telefoon. Wanneer je een telefoon koopt met abonnement dan wil de aanbieder graag ook dat je belt met het abonnement. Daarom plaatsen ze een sim-lock.

Een sim-lock is door middel van een code te verwijderen. Na een jaar kan je deze code opvragen bij de provider van je abonnement. De provider is na een jaar verplicht deze code te geven als je er om vraagt.

Hoe verwijder ik een sim-lock

Dit is per toestel verschillend. Bij je provider kan je de sim-lock aanvragen. Na een jaar is je provider verplicht deze te geven. Vaak wordt deze opgestuurd.

Om de sim-lock te verwijderen moet je vaak een bepaalde toetscombinatie gebruiken waarna je de sim-lock code kan invoeren. Hierna is je toestel geschikt voor alle simkaarten.

Vaak kan je op de website van de fabrikant van je telefoon vinden hoe je een sim-lock kan verwijderen.

4. Nummerbehoud (2)

Kan ik mijn huidige nummer houden?

Ook als je overstapt naar een sim only abonnement is het altijd mogelijk om je nummer te behouden. Het is wettelijk geregeld dat je altijd je nummer moet kunnen meenemen bij het overstappen naar een andere provider

Hoe werkt nummerbehoud?

Bij het afsluiten van een nieuw abonnement kan je aangeven dat je het nummer wat je nu hebt wilt meenemen. Belangrijk is dat je je huidige abonnement nog niet opzegt. Bij het overnemen van je telefoonnummer zal je nieuwe provider je abonnement opzeggen en je nummer overzetten.

Bij het overstappen met nummerbehoud kan het zijn dat je van je nieuwe provider een tijdelijk nummer krijgt. Je oude nummer is dan nog bereikbaar via je oude provider tot de datum dat het nummer wordt overgezet. Zo blijf je altijd bereikbaar op jouw telefoonnummer.